Ja robię taki sosik na dwa sposoby
Sposób pierwszy
składniki:
*czosnek około 4 - 5 ząbków (ja używam w zależności od jego ostrości czasem mniej czasem więcej)
*świeży koperek 1 pęczek (czasem też używam suszonego)
*kwaśna śmietana od 300 do 500 ml
*majonez (2 łyżki stołowe)
*sól
*pieprz
Czosnek obieramy i wyciskamy do kwaśnej śmietany, siekamy koperek i dorzucamy do kwaśnej śmietany z czosnkiem, dodajemy majonez, sól i pieprz według uznania. Wszystko mieszamy i odstawiamy na 20 minut.
Sposób drugi
Różni się tylko dwoma składnikami zamiast śmietany można użyć jogurtu naturalnego a zamiast majonezu dodaję śmietanę, resztę przygotowuję tak jak w sposobie pierwszym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz