Szukaj na tym blogu

Printfriendly

środa, 10 lutego 2010

Sos czosnkowy

Ja robię taki sosik na dwa sposoby

Sposób pierwszy

składniki:
*czosnek około 4 - 5 ząbków (ja używam w zależności od jego ostrości czasem mniej czasem więcej)
*świeży koperek 1 pęczek (czasem też używam suszonego)
*kwaśna śmietana od 300 do 500 ml
*majonez (2 łyżki stołowe)
*sól
*pieprz

Czosnek obieramy i wyciskamy do kwaśnej śmietany, siekamy koperek i dorzucamy do kwaśnej śmietany z czosnkiem, dodajemy majonez, sól i pieprz według uznania. Wszystko mieszamy i odstawiamy na 20 minut.

Sposób drugi

Różni się tylko dwoma składnikami zamiast śmietany można użyć jogurtu naturalnego a zamiast majonezu dodaję śmietanę, resztę przygotowuję tak jak w sposobie pierwszym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Orange