Szukaj na tym blogu

Printfriendly

niedziela, 14 kwietnia 2013

Udka z pieczonymi warzywami



Składniki:
- 4 udka z kurczaka
- 500g ziemniaków
- 3-4 pietruszki
- 4 marchewki
- 2 średnie cebule
- oliwa z oliwek
- przyprawa do ziemniaków
- zioła (prowansalskie, rozmaryn, majeranek, tymianek, suszona pietruszka)
- 3 ząbki czosnku
- pół łyżeczki papryki ostrej
- sól, pieprz

Przygotowanie:
3 - 4 łyżki oliwy z oliwek łączymy z ziołami tak około jedna łyżeczka każdego zioła, rozdrobnionym czosnkiem, papryką ostrą, solą i pieprzem i nacieramy tym udka, układamy w żaroodpornym naczyniu. Ziemniaki obieramy i kroimy w mniejsze kawałki, w misce mieszamy ziemniaki z przyporową do ziemniaków (ja użyłam prymat). Pietruszkę obieramy i kroimy w słupki, marchewkę obieramy i dzielimy na 3 - 4 części, cebulę kroimy na ćwiartki. Wszystko przerzucamy do naczynia żaroodpornego  Pieczemy w 200'C około 45 - 60 minut.

życzę smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Orange