Składniki:
- jedno lub dwa jajka (w zależności od apetytu)
- zuchelek masła (łyżeczka od herbaty)
- przyprawy: sól, pieprz
Umyte jajka wybić do szklanki, posolić i popieprzyć i nie mieszając wstawić szklankę do garnuszka z wodą. Garnuszek postawić na gazie. Obserwować, jak ścina się białko i jak zmienia się żółtko. Gdy białko będzie ścięte, dołożyć łyżeczkę masła i wyjąć szklankę z wody. Podawać z pieczywem.
Druga metoda przygotowania jajka po wiedeńsku: Ugotować jajka na miękko (włożone do wrzątku, gotowane 3 minuty), szybko wyjąć ze skorupki i przełożyć do ogrzanych szklanek. Posolić, popieprzyć i dodać trochę masła
.
Niektórzy posypują jajko szczypiorkiem lub ziołami.
Ja robię tą drugą metodą bo potem ciężko domyć szklankę po takim jajku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz