Szukaj na tym blogu

Printfriendly

środa, 10 lutego 2010

Rosół

A więc zacznę od rosołu bo to u mnie podstawa...
Nie lubię zup na kostce rosołowej więc często go gotuję a potem przerabiam np. w pomidorową.

Składniki:
*4 udka z kurczaka
*3 - 4 średnie marchewki
*ćwierć selera
*1 dużą pietruszkę
*1 1/2 pora
*3 1/2 litra wody
*sól (według uznania)
*pieprz mielony (według uznania) (ja również dodaję pieprz ziarnisty 3 - 4 kuleczki)
*ziele angielskie ziarniste 4 kulki

Myjemy udka i warzywa. Udka umyte wrzucam do garnka warzywa obieram i również wrzucam do gara. Zalewam wodą i doprawiam przyprawami. Gotuję jakieś 1 1/2 godziny. Ja ponieważ lubię mieć wszystko w talerzu czyli mięso i warzywa wszystko kroję w drobną kostkę. Gotuję do tego makaron nitki najcieńszy jaki znajdę lub podaję z lanymi kluskami i posypuję natką pietruszki.

Ps. Można zamiast kurczaka ugotować rosół z wołowiny albo zmieszać kurczaka z wołowiną wtedy rosołek jest bardziej treściwy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Orange