Szukaj na tym blogu

Printfriendly

sobota, 17 marca 2012

Gulasz z konserwowym ogórkiem

Gulasz jedno z najprostszych dań więc często gości na naszym stole a do tego potrawa jedno garnkowa a im mniej do zmywania tym lepiej ;)

Składniki:
- 1 kg mięsa gulaszowego ja używam zazwyczaj wieprzowego
- 6 ogórków konserwowych
- 3 - 4 małe cebulki
- kilka grzybków suszonych
- kostka rosołowa albo bulionetka
- czosnek
- przyprawy: pieprz, sól, papryka ostra ja używam chili,
- mąka

Przygotowanie:

Mięso podsmażamy, dodajemy po chwili cebulę pokrojoną w kostkę i czekamy aż uzyska złoty kolor. Zalewamy wszystko gorącą wodą. Woda powinna zakrywać mięso. Dodajemy kilka suszonych grzybków, ja je wcześniej namaczam i kroje na mniejsze kawałku.Wrzucamy kostkę rosołową i doprawimy papryką, dusimy okołu 1.5 godziny co jakiś czas mieszając i w razie potrzeby dolewając wody. Po 45 min. gotowania dodajemy pokrojone ogórki konserwowe. Na 10 minut przed końcem wciskamy czosnek i wszystko mieszamy. Jeżeli sos jest mało doprawiony należy doprawić wg gustu. 5 minut przed końcem odlewamy do kubeczka troszkę sosu i mieszamy z 2 - 3 łyżkami mąki tak aby nie było grudek potem wlewamy to do sosu.

Gulasz można podawać z makaronem, ziemniakami, kluskami czy też chlebem.

Życzę smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Orange