Nadziewane pieczarki i yorkshire pudding (to drugie dla młodego bo on za pieczarkami nie przepada) do tego pieczone ziemniaczki i surówka tak wyglądał nasz wczorajszy obiad...
Składniki
na farsz:
- 500 g mięsa mielonego
- świeży koperek
- 6 - 7 pieczarek
- 2 średnie cebule
- oliwa z oliwek do smażenia
- czosnek
- sól, pieprz (można dodać chilli)
do tego potrzebne będzie:
- 6 - 8 dużych pieczarek
- yorkshire pudding (my używamy mrożonych)
- ser do posypania
- małe ziemniaczki
- przyprawa do ziemniaków
- oliwa z oliwek
na surówkę:
- 6 - 8 rzodkiewek
- mieszkanka różnych liści
- pół ogórka
- awokado
- kawałek pora
- sól, pieprz
- dresing do surówki lub po prostu oliwa z oliwek najlepiej czosnkowa.
Przygotowanie:
Zaczynamy od ziemniaczków, nagrzewamy piekarnik do 180 - 190'C , przyprawę do ziemniaków mieszamy z 5 łyżeczkami oliwy. Przelewamy do miski i wrzucamy ziemniaczki, mieszamy tak żeby były całe pokryte w przyprawie, przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 40 - 45 minut w połowie pieczenia przewracamy je na drugą stronę.
Farsz... Kroimy drobno pieczarki, cebulę i koperek. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy mięso, gdy mięso się usmaży dorzucamy pieczarki, cebulę i koperek, podlewamy delikatnie wodą i przyprawiamy. Smażymy pod przykryciem aż woda odparuje od czasy do czasu mieszając.
Z dużych pieczarek wykroić ogonki ( ja je wkroiłam do farszu), nakładamy farsz i posypujemy obficie starty serem. Pieczemy około 10 - 15 minut.
Surówka... Warzywa kroimy, doprawiamy do smaku i polewamy oliwą z oliwek lub dresingiem.
Młodsza pociecha dostała sam farsz do zjedzenia i bardzo jej smakował, starszy niestety nie lubi nowości więc się krzywił ale zjadł...
Życzę Smacznego GaRbi
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz