Składniki:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 400g mięsa mielonego wołowego
- 400ml wody
- 1 kostka bulionu wołowego
- 200g marchewki
- 1 cebula
- 6 łyżek keczupu lub 6 łyżek koncentratu pomidorowego
- 800g ziemniaków
- 100ml mleka
- 1 łyżeczka musztardy
- 100g tartego ostrego sera
- 1/2 łyżeczki tymianku
Sposób przygotowania:
Rozgrzewamy oliwę na patelni i podsmażamy mielone na brązowy kolor. Dodajemy wodę i wrzucamy kostkę wołową i dodajemy tymianek. Gotujemy 10 minut od czasu do czasu mieszając. Kroimy marchewkę i cebulę w kostkę, wrzucamy na patelnie i gotujemy kolejne 15 minut. Dodajemy keczup/przecier i gotujemy kolejne 10 minut. W między czasie gotujemy ziemniaki które rozgniatamy z mlekiem, musztardą i 2/3 sera. Nagrzewamy piekarnik do 200'C, przekładamy mięso do żaroodpornego naczynia na mięso nakładamy ziemniaki tak żeby przykrywały całość. Posypujemy resztą sera i pieczemy 15 - 20 minut. Podajemy z gotowanym groszkiem.
Życzę smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz