Szukaj na tym blogu
Printfriendly
niedziela, 15 września 2013
Jamie Oliver Prawn Linguine (Linguine z krewetkami)
Składniki:
- 250g dużych krewetek
- 250g makaronu linguine
- 150g pomidorków koktajlowych
- 1szt czerwonej papryczki chilli
- 1-3 ząbki czosnku
- świeże liście bazylii
- oliwa z oliwek
- oliwa z oliwek extra virgin
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Omijam ten punkt za każdym razem ale powinno się podgrzać talerze w piekarniku na najniższej temperaturze. Zagotowujemy cały czajnik wody, wlewamy do garnka, solimy i wrzucamy makaron, gotujemy w/g instrukcji na opakowaniu. Patelnie rozgrzewamy na średnim ogniu, w tym czasie obieramy i kroimy czosnek, czyścimy papryczkę z pestek i kroimy na drobną kosteczkę (najlepiej robić to w rękawiczkach), kroimy liście bazylii drobno. Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek i wrzucamy czosnek, chilli, bazylię oraz krewetki na patelnię, podsmażamy wszystko około 5-6 minut ja robię to troszkę dłużej lubię dobrze przysmażone krewetki. Kroimy pomidorki na połówki i wrzucamy na patelnię dodajemy sól i pieprz. Wszystko podsmażamy około 3 - 5 minut, po tym czasie wyłączamy gaz i wlewamy oliwę extra virgin. Od gotującego się makaronu odlewamy trochę wody do kubka a resztę przelewamy przez cedzak. Makaron wrzucamy na patelnię i wszystko mieszamy razem. Jeżeli sosu jest za mało to dolewamy wodę po makaronie.
Życzę smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz