Z podanych poniżej składników wyjdzie nam 6 pizz
Składniki na ciasto:
- 1kg mąki do pieczenia chleba (strong white flour)
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 14g suchych drożdży
- 1 łyżkę drobnego cukru (golden caster sugar)
- 4 łyżki oliwy extra virgin
- 650 ml letniej wody
Składniki na sos:
- 1 puszka pomidorów podłużnych
- 2 - 3 ząbki czosnku
- bazylia
- oregano
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Ciasto:
Drożdże wsypujemy do letniej wody, dodajemy cukier i oliwę, pozostawiamy na 10 - 15 minut. Sól oraz mąkę przesiewamy przez sito, robimy w środku dziurkę i łączymy z drożdżami. Ugniatamy ciasto aż będzie jednolite. Rozrobione ciasto wkładamy do miski ja na spód miski nasypałam troszkę mąki, przykrywam szmatką lub przezroczystą folią. Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce żeby ciasto urosło. Gdy ciasto urośnie wyciągamy je na blat posypany mąką i ugniatamy tak żeby pozbyć się z ciasta powietrza. Ciasto można użyć od razu lub wsadzić do lodówki lub je zamrozić.
Sos:
Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy.
Pizze piecze się 7 minut w temp. 250'C, na blaszkę na której będzie pieczona pizza nalewamy troszkę oliwy z oliwek i posypujemy bułką tartą.
Życzę smacznego :D
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz