Szukaj na tym blogu

Printfriendly

czwartek, 3 marca 2011

Faworki


Składniki:

- 350 gram mąki
- 1 łyżka stołowa miękkiego masła
- 3 żółtka
- 1 całe jajo
- 7 łyżek stołowych kwaśnej gęstej śmietany
- 1 łyżka spirytusu lub 1 łyżka octu
- smalec lub olej
- cukier puder


Sposób przygotowania:


Ze składników zagnieść dość miękkie i gładkie ciasto. Można od razu odcinać niewielkie kawałki, cieniuteńko je rozwałkowywać i radełkiem albo nożem wykrawać długie prostokąty, nacinać wzdłuż, przekładać jeden koniec przez powstałą dziurkę i smażyć na rozgrzanym tłuszczu, a potem posypywać cukrem pudrem. Ciasto podczas pieczenia powinno ładnie bąbelkować, pod warunkiem oczywiście, że było bardzo cieniutko rozwałkowane.
Jednak lepiej po zagnieceniu przez kilka do kilkunastu minut (w zależności od siły i cierpliwości) zbić ciasto wałkiem. Z przepisu otrzymujemy dwa pełne talerze faworków.

Alkoholu albo octu dodaje się, żeby ciasto nie chłonęło zanadto tłuszczu podczas smażenia.
Smażyłam te chruściki na smalcu i na oleju, obie wersje są bardzo smaczne i właściwie tylko nieznacznie różnią się smakiem.
Połowę ciasta można włożyć do lodówki i resztę faworków przyrządzić następnego dnia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Orange