Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego,
- ok. 1 torebka ryżu lub kaszy gryczanej,
- 2 średnie cebule,
- 2 duże ząbki czosnku,
- 1 jajko (niekoniecznie),
- pieprz, sól, liść laurowy, ew. inne przyprawy wedlug uznania, np. odrobinkę soli ziołowej.
Jak przyrządzić?
Ryż lub kaszę gryczaną ugotować, wystudzić. Do mięsa dodać posiekaną drobno cebulę, przeciśnięty przez wyciskarkę czosnek, sól, pieprz, wbić jajko, dodać ryż lub kaszę, dokładnie wymieszać. Formować nieduże kotlety. Obtoczyć w bułce tartej, smażyć na oleju. Usmażone kotleciki przełożyć do rondla, wlać 3 łyżki wody żeby kotlety nie przywarły do dna, na małym ogniu poddusić pod przykryciem z listkiem laurowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz