Szukaj na tym blogu

Printfriendly

środa, 10 lutego 2010

Kotleciki mielone 2 w 1

Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego,
- ok. 1 torebka ryżu lub kaszy gryczanej,
- 2 średnie cebule,
- 2 duże ząbki czosnku,
- 1 jajko (niekoniecznie),
- pieprz, sól, liść laurowy, ew. inne przyprawy wedlug uznania, np. odrobinkę soli ziołowej.

Jak przyrządzić?
Ryż lub kaszę gryczaną ugotować, wystudzić. Do mięsa dodać posiekaną drobno cebulę
, przeciśnięty przez wyciskarkę czosnek, sól, pieprz, wbić jajko, dodać ryż lub kaszę, dokładnie wymieszać. Formować nieduże kotlety. Obtoczyć w bułce tartej, smażyć na oleju. Usmażone kotleciki przełożyć do rondla, wlać 3 łyżki wody żeby kotlety nie przywarły do dna, na małym ogniu poddusić pod przykryciem z listkiem laurowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Orange