Składniki:
*500g mięsa mielonego
*2 czerstwe bułki + pół szklanki mleka
*2 cebule
*1 jajko
*wg gustu kawałek czegoś wędzonego np. boczku
*sol, pieprz, przyprawy które lubimy dodawać do mielonych (opcjonalnie)
*Bułka tarta
*Troszkę masła
Naczynie do zapiekania
Opis przygotowania:
Bułki namoczyć w wysokim naczyniu zalewając je mlekiem i uzupełniając woda, żeby były przykryte. Cebule posiekać drobno, kto lubi może ja uprzednio przesmażyć na malej ilości tłuszczu. W odpowiednio dużej misce umieścić mięso mielone, cebule, wbić jajko. Dodać namoczoną i dobrze odciśnięta bułkę. Przyprawy. Trochę wędzonego boczku drobniutko pokroić lub tez jeśli ktoś z Was, tak jak ja, sam robi swoje mięso mielone, zmielić również boczek. Dobrze wymieszać, na jednolita masę. Uformować jednakowej wielkości kotleciki, panierować je w bułce tartej i ułożyć w naczyniu do zapiekania. Z tej ilości wychodzi ok 20 kotlecików. W każdym kotleciku zrobić malutkie wgłębienie, włożyć tam troszkę masła lub tez margaryny, co kto lubi. Do pieczenia tych kotlecików w piekarniku nie dodajemy już żadnego innego tłuszczu. Wstawiamy do nagrzanego na 180°C piekarnika, na 45-50 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz