Składniki:
*30 dag pieczarek
*1-2 lyzki masla
*trochę vegety
*koperek
*sól
*pieprz
*mąka
Sposób przygotowania:
zaczynam od obrania pieczarek i pokrojenia ich w plasterki, następnie rozgrzewam masło w rondelku i na nie wrzucam pieczarki, smażę kilka minut na dużym ogniu, tak aby pościły sok. teraz sole i doprawiam pieczarki pieprzem i vegetą, siekam koperek i dorzucam go do pieczarek, całość zalewam gorącą woda tak aby pieczarki były przykryte. zostawiam je teraz w spokoju żeby się dusił. Gdy już będą pysznie miękkie rozrabiam w 1/3 szk. wody 2 łyżeczki maki, zdejmuje sos z palnika i zagęszczam maka. stawiam sosik znowu na palnik i mieszam dokładnie żeby się zagotował. Gotowe, można wcinać.
Ps.
można dodać do sosiku także śmietankę jeśli ktoś lubi.
http://www.wielkiezarcie.com/recipe2319.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz