Szukaj na tym blogu
Printfriendly
poniedziałek, 27 września 2010
Mini Ptysie
Składniki:
- 1 szklanka wody
- 1/2 kostki masła
- 1 szklanka mąki
- 1 czubata łyżka proszku do pieczenia
- 4 całe jajka
- krem karpatka lub bita śmietana
- cukier puder
Sposób przygotowania:
1 szklankę wody i 1/2 kostki masła wkładamy do garnka i zagotowujemy. Jak już się gotuje wrzucamy szklankę mąki najlepiej tortowej i mieszamy aż uzyskamy jedną kluchę, która odchodzi od garnka. Studzimy. Po wystudzeniu dodajemy 1 czubatą łyżeczkę proszku do pieczenia i dodajemy 4 całe jajka. Miksujemy mikserem. Na blachę nakładamy małą łyżeczką i wstawiamy na 25 – 30 minut w 190-200 stopniach. Po upieczeniu i wystygnięciu każdego ptysia przecinamy na pół i nakładamy krem karpatkę albo bitą śmietanę. Najlepszy jest krem karpatka bez gotowania. Gotowe ptysie posypać cukrem pudrem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Dodam że wyśmienite są też z pastą jajeczną przepis dodam jak znajdę chwilkę...
OdpowiedzUsuń