Ciasto śliwkowe lub jabłkowe (jabłka twarde i kwaśne – dodajemy do nich cukier i cynamon ilość trzeba próbować jak kto lubi)
Składniki:
Ciasto:
- 4-5 jaj
- 3 szkl. mąki
- 1 szkl. cukru
- 1 kostka masła(3/4 do ciasta, ¼ do kruszonki lub margaryny
- ½ olejku migdałowego
- 3 łyżki śmietany lub zsiadłego mleka
- 1 łyżka oleju
- Proszek do pieczenia
Kruszonka:
- ¾ szklanki mąki
- ½ szklanki cukru
- ¼ kostki masła
- ½ olejku migdałowego
- Lukier
- 6 czubatych łyżek cukru pudru
- 2 łyżki wrzącej wody
- ½ małej wyciśniętej cytryny
- Oprócz tego 41 śliwek na dużą blachę
Przygotowanie ciasta
4 całe jajka + jedno żółtko wbić do miski. Pozostałe jedno białko zostawić na później. Wsypać 1 szklanka cukru, wlać olejek wymieszać. Dodać pokrojone masło lub margarynę, wymieszać na gładką masę. Wsypać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Wymieszać . Do wyrobionej masy dodać śmietanę i wymieszać a następnie wlać olej i znów wymieszać. Zrobić placek. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia posmarować olejem wysypać trochę mąki po całej blaszce (1 lub 2 łyżeczki) i ciasto rozłożyć na blachę po całości. Cały placek posmarować białkiem które pozostało i ułożyć śliwki przekrojone na pół.
Przygotowanie kruszonki
wymieszać wszystkie składniki jeżeli będzie za sucha dodać ½ łyżkę śmietany
Przygotowanie lukru
Składniki wymieszać. Gdy lukier za rzadki, dodać 1 łyżkę cukru pudru.
Na ciasto i śliwki wysypać kruszonkę. Rozlać po całości lukier
Rozgrzać piekarnik do 100 stopni i wstawić ciasto. Po wstawieniu ciasta zwiększyć temperaturę do 180 stopni i piec 40 – 45 minut
W piekarniku na gaz 40 minut to za dużo najlepiej po 25 minutach zaglądać.
Ciasto palce lizać
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz