Szukaj na tym blogu

Printfriendly

środa, 24 lutego 2010

Fasolka po bretońsku

Składniki :

- 2 puszki fasolki białej
- 2 puszki fasolki czerwonej
- 250 gr przecieru pomidorowego
- 1 kg kiełbasy - dobrej
- 1/2 kg boczku
- 2- 3 średnie cebule
- 2 łyżki mąki
- sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Puszki fasolki czerwonej i białej, razem z sosem z puszki wlewamy do garnka i dolewamy wody. Na patelni podsmażamy pokrojoną kiełbasę dobrego gatunku koło 1 kg,oraz podsmażamy boczek co najmniej 1/2 kg, To wszystko wrzucamy do garnka z fasolą i gotujemy. Na patelni podsmażamy bardzo drobno pokrojoną cebulkę - 2,3 średnie cebule, po podsmażeniu dodajemy przecier pomidorowy słoiczek średni około 250gr. i dalej podsmażamy z cebulą, po chwili dodajemy 2 łyżki mąki oczywiście dolewając wody i mocno mieszamy, żeby nie zrobiły się kluski. Całość z patelni wlewamy do garnka z fasolką, kiełbasą i boczkiem i gotujemy wszystko razem jeszcze około 15-20 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem jak kto lubi. Pychotka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Orange