Składniki:
*4 kotlety wieprzowe (ze schabu lub od szynki)
*3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
*łyżka masła
*niecała szklanka śmietany 22%
*ząbek czosnku
*łyżka musztardy
*garść drobno posiekanej natki pietruszki
*sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
Kotlety rozbić tłuczkiem, posypać solą i pieprzem. Czosnek obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzewamy oliwę lub olej i masło, smażymy kotlety na średnim ogniu po kilka minut z każdej strony. Wyjmujemy je, przekładamy na półmisek i trzymamy w cieple (np. w rozgrzanym piekarniku). Na patelnię wlać śmietankę, dodać musztardę i czosnek, wymieszać, doprowadzić do wrzenia. Sos gotować na małym ogniu kilka minut, aż zgęstnieje. Przed podaniem kotlety polać przygotowanym sosem i posypać natką pietruszki. Podawać np. z puree ziemniaczanym (przepis powyżej).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz