Szukaj na tym blogu

Printfriendly

środa, 10 lutego 2010

Kotlety zapiekane z gruszkami

Składniki:

*4 kotlety schabowe
*łyżka oliwy lub oleju
*3 łyżki masła
*2 duże gruszki (mogą być też 4 ćwiartki wyjęte z kompotu)
*pół szkl. śmietany 18%
*pół szkl. białego wytrawnego wina
*sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Naczynie żaroodporne wysmarować łyżką masła. Kotlety rozbić tłuczkiem, obsypać solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać oliwę (olej) i pozostałe masło. Usmażyć kotlety na średnim ogniu (kilka minut z każdej strony). Przełożyć je do naczynia żaroodpornego. Na każdym kotlecie kładziemy połówkę gruszki (obrane, bez gniazd nasiennych). Wszystko zalać śmietaną wymieszaną z winem. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i zapiekać na górnej półce ok. 15 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Orange