Składniki:
- 2 główki młodej kapusty,
- 2 spore cebule,
- 20 dkg boczku wędzonego,
- garść rodzynek (ja ich nie dodaję bo ich nie lubię ;) )
- 2 główki młodej kapusty,
- 2 spore cebule,
- 20 dkg boczku wędzonego,
- garść rodzynek (ja ich nie dodaję bo ich nie lubię ;) )
- sól,
- ocet (lub sok z cytryny)
- kminek (tak jak w przypadku rodzynek :] )
- koperek
Jak przyrządzić?
1) Kapustę szatkujemy i wkładamy do garnka z małą ilością gorącej i osolonej wody. Będzie tego wielka góra, która po chwili gotowania opadnie.
2) Na patelni smażymy drobno pokrojony boczek. Po chwili dorzucamy skrojoną cebulę i razem przesmażamy do chwili zeszkliwienia cebuli. Zawartość patelni wrzucamy do garnka z kapustą. Dodajemy kminek w słusznej ilości i gotujemy dalej, teraz pod pokrywką.
3) Młoda kapusta gotuje się znacznie szybciej niż ta jesienna. Po 30 min. powinna być właściwie ugotowana. Dodajemy garść rodzynek, sprawdzamy, czy nie brakuje soli. Na koniec dodajemy ocet wg uznania. Całość posypujemy obficie koperkiem.
Jak podawać?
W misce, aby każdy mógł sobie nabrać tyle, ile chce. Następnego dnia jest równie smaczna.
http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt.php?id_o=74
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz