Od 2 urodzin
Składniki:
- 30 dag ryżu
- 4 szklanki domowego bulionu warzywnego lub drobiowego
- 3 cebule szalotki
- 20 dag groszku (może być mrożony)
- 15 dag gotowanej szynki
- 4 łyżki startego żółtego sera
- 3 łyżki masła
Przygotowanie:
masło roztop na patelni. Dodaj drobno posiekaną szalotkę oraz szynkę pokrojoną w małą kostkę. Smaż na małym ogniu przez 3-4 min. Dodaj ryż i smaż go razem z warzywami, aż ziarenka zrobią się szkliste. Wlej gorący bulion i dodaj zielony groszek. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 20 min. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Odstaw na 30 min do piekarnika nagrzanego do 150 stopni C. Następnie wyjmij, posyp startym serem i wymieszaj zęby ser się ładnie roztopił.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz